Poolikirje 2020-2021

ARVOISA PALJAKAN LOMA-ASUNNON OMISTAJA JA YHTEISTYÖKUMPPANI

On taas se aika vuodesta, että on paikallaan katsaus reitti asioihin. Reitit, rinteiden ohella, ovatkin ehkä tärkein asia Paljakan talvimatkailussa. Asiakkaan valintaan vaikuttaa pääsääntöisesti se, mitä hän on tulossa alueelle tekemään. Reitit ovat tässä markkinoinnissa avainasemassa. Koko talvi on ollutkin huikea etenkin mökkivarausten suhteen, koska olemme saaneet nauttia runsaasta kävijämäärästä mökkien osalta. Tänä päivänä sitä on osaltaan ollut nostamassa korona. Asiakkaat haluat nyt asustella mökeissä omassa rauhassa ja harrastaa tänä talvena varsinkin hiihtoa. Hiihtokausi pääsi alkamaan marraskuun lopussa ja matkailuyhdistys päätti keskittää latujen hoidon hyvän lumitilanteen takia heti etupäässä Paljakan keskustan alueelle, jota on hoidettu tähän päivään enemmän kuin vuosiin, ja siitä on tullut paljon kiitosta. Metlan ensilumen latua ei avattu, koska lumi oli samaan aikaan myös alemmalla, eikä sitä taloudellisista syistä avata koko kautena. Käytettävissä olevat varat kohdennetaan tällä kaudella siihen että jatketaan mahdollisimman kauan kautta ja pitämään reitit kunnossa pitkälle keväälle, rahatilanteen salliessa jopa vappuun. Väkimäärän kasvu näkyy välittömästi reittien käyttömäärissä ja niin ikään huoltotarpeissa. Huhtikuun alkuun mennessä hiihtolatujen huoltoon varatuista varoista kaikki on jo käytetty. Kelkkareittien puolella asiakasmäärien kasvu on ollut vielä vähän maltillisempi johtuen hyvästä lumitilanteesta muualla Suomessa. Vielä huhtikuusta on siis tulossa kävijämäärissä mitaten erittäin vilkas varsinkin hiihtoladuilla, ja lisäpanostukset yrityksiltä ja yksityisiltä majoittajilta ovat edelleen erittäin toivottuja, jotta voimme taata hyvän tason koko loppukaudelle.

Matkailuyhdistys Puolanka-Paljakka Ry ylläpitää hiihtolatujen, lähialueen kävelyurien ja moottorikelkkaurien talvikunnossapitoa. Rahoituksesta vastaavat alueella toimivat palveluyritykset ja majoittajat. Puolangan kunta osallistuu kustannuksiin myös tarjotakseen palveluja kuntalaisille sekä antaa panostuksen alueen matkailuelinkeinolle. Käytämme kaikki kerätyt varat lyhentämättömänä reittien kunnossapitoon jotta, voimme palvella kaikkia teitä ja teidän asiakkaitanne paremmin. Kaikki asiakasryhmät, hiihtäjät sekä kelkkailijat ovat merkittäviä, jopa elintärkeitä alueen talvimatkailulle. Lisäksi yhdistys ylläpitää talvi kävely/fatbike/koiranulkoilutus reittejä lähialueella tamppaamalla niitä kelkalla ja lanalla. Suunnitelmissa ensi kaudelle on latu, joka soveltuisi hiihtoon koiran kanssa, edellyttäen että saamme kerättyä sen hoitoon tarvittavat eurot. Yhdistys ostaa kunnossapidon paikallisilta yrityksiltä. Ladut ja kelkkaurat hoitaa Eero Rusanen (Taitolan konetyö ja -huolto) sekä Juhan Safari, joka etupäässä hoitaa polkuja talvisin kävelyille ja pyörille. Ensikesänä on kunnan toimesta latuverkostossa kunnostusta mm. risukkojen raivausta ja siltojen/rumpujen lisäystä.

Jotta kunnossapito voidaan toteuttaa suunnitellussa laajuudessa jatkossakin, olisi ensiarvoisen tärkeää, että kaikki alueen palveluyritykset ja mökkien omistajat lähtevät tukemaan kunnossapitoa maksamalla kannatusmaksua. Näin verkostot pysyvät laadukkaana ja korkeatasoisena koko pitkän talven. Maksu on edelleen sama kuin edellisillä vuosilla eli 125 eur/loma-asunto, josta latuihin kohdistuu 100 eur ja kelkkauraan 25 eur.

Palveluyritysten maksut ovat huomattavasti suurempia ja yhdistys neuvottelee kunkin yrityksen kanssa maksun hyötysuhteessa.

Vastineeksi maksusta annamme mökinomistajille ja yhteistyökumppaneille latu- ja kelkkakartan sekä kelkkareittikannatusmaksu-tarran, jonka voi vaikka kiinnittää mökin oveen. Kelkkailevat asiakkaat arvostavat tätä korkealle ja latukartta on hyvä olla yrityksessä/mökissä asiakkaiden saatavilla.

Latukartat ja uratarrat voi noutaa Paljakka Marketista tai Safari Suomen kelkka vuokraamosta tai pyytää lähettämään kartat sähköpostiin.

Huomioikaa, että maksut ovat vapaaehtoisia ja laskun summaa voi halutessa jopa muuttaa, mieluummin tietenkin ylöspäin, mikäli hyötysuhde tuntuu isommalta. Kiitos tuesta! Lisätietoja urita ja kelkkareiteistä antaa siht. Juha Haanela p 044 748 666 7 juha.haanela@paljakka.fi ja latuasioissa pj. Mika Puuronen, p 045-1711260 puuronen.mika@gmail.com

Matkailuyhdistys Puolanka-Paljakka Ry